Csapatjaték és Energia
Bezárás

a Magyar Tenger!

Ha a feltöltődésre gondolunk, általában szép tájak és kényelmes szállodák jutnak eszünkbe. A Balaton és környéke tökéletesen megfelel az elképzeléseinknek – fekvése, a vendégszerető szálláshelyek és a széles programválaszték mára a régió egyik legkedveltebb üdülőhelyévé tették a „Magyar Tengert”.

A Balaton megközelítése

Budapest felől (Liszt Ferenc Repülőtér) az M7-es autópályán (140 km, menetidő 2 óra).

Péri repülőtértől a 81-es úton Székesfehérvárig, majd az M7-es autópályán (150 km, menetidő 1 óra 50 perc).

A Balaton körül végig kiépített, ill. kijelölt bicikliút fut, számos kerékpár kölcsönző működik.

Magyarország legszebb félszigete

Habár a tó partján számtalan jó szálloda vár minket, érdemes mégis a festői Tihanyi-félszigeten megszállnunk. Miután a tóra néző kilátást élvezve elfogyasztottuk reggeli kávénkat, kezdjük két keréken a felfedezést. A Balaton körül végig kiépített, ill. kijelölt bicikliút fut, számos kerékpár kölcsönző működik.

A kerékpárút a legszebb strandokat is érinti, és egy régi fasoron keresztül vezet Tihany legfontosabb nevezetességéig, a Benczés Apátsági Templomig..Következő állomásunk a több száz évvel ezelőtt itt élt remeték egykori barlangjai. Az Apátság felé kiáltva a híres tihanyi „echo”-t is átélhetjük. Mielőtt a kerékpárjainkat visszavinnénk, hagyjuk, hogy rabul ejtsenek minket a közeli levendulaföldek.

A nemzetközi versenyekre is alkalmas, mediterrán hangulatú, golfpályája a vidékre jellemző idillt testesíti meg.

Egy kis golf?

Kirándulásunk egy napját érdemes a Tihany szomszédságában, Balatonudvari és Örvényes között fekvő Royal Balaton Golf pályáin eltölteni. Michael Gick, az Audi Hungaria Kontrolling osztályának vezetője családjával próbálta ki a 18 lyukú golfpályát. A nemzetközi versenyekre is alkalmas mediterrán hangulatú golfpálya 67 hektáron terül el, 30 ezer négyzetméter vízfelülettel rendelkezik és a vidékre jellemző idillt testesíti meg.

         

Mintha csak Provence-ban járnánk: több hektárnyi levendulavirág között sétálhatunk.

Mediterrán hangulat

Júniusban Tihany és környéke lila színbe öltözik. Ekkor nyílik a levendula, amelyet az 1930-as években honosítottak meg. A francia növény mára tökéletesen illik a magyar környezetbe. Mintha csak Provence-ban járnánk: több hektárnyi levendulavirág között sétálhatunk, akár egymagunk vagy szervezett gyalogtúrákon. A levendulavirágzás alkalmából június végén Levendula Fesztivált rendeznek a tihanyi Belső-tónál. A kétnapos rendezvényen klasszikus koncerteket hallgathatunk, kézműves bemutatókon vehetünk részt, és számos levendulás finomságot megkóstolhatunk.

A balatoni vitorlásszezon március közepétől október végéig tart.

Vitorlát bonts!

A Balaton vizét évente több ezer vitorlás szeli, a merészebbek március közepén már megjelennek a tavon és októberben még kifutnak a vízre. Az érdeklődőknek három helyen van lehetőségük vitorlást bérelni: a Balatonfüredi Yacht Clubban, a Kenese Marina-Portban, vagy a Balatonfői Yacht Clubban. Ha utóbbit választjuk, akár elektromos jachttal is kihajózhatunk.Július végén rajtol a Balatonon a Kékszalag, az ország legnagyobb vitorlásversenye, 500 egységgel.

Vissza

Minőség a pohárban

Az élményekkel teli nap végén, az estét a régió valamennyi vendégének finom ételek és hazai borok társaságában kell tölteni. A régió ma több borvidékre tagolódik, a legkedveltebb fajtákat, az olaszrizlinget és a szürkebarátot szinte bárhol megkóstolhatjuk. A kéknyelű, egy fehér szőlőfajta kékre festett levélnyéllel, amely csak a Badacsony vulkanikus talaján nő, jelenleg a borkedvelők egyik legkeresettebb fajtája. A Balaton elsősorban fehérborairól ismert, de egyre több pincészet termel vörösbort is. Csopakon például Járdi István várja vendégeit a szőlőbirtokáról nyíló gyönyörű kilátással, hasonlóan a Figula Pincészet Balatonfüreden, Badacsonyban Szeremley Huba borász mutatja meg tudását, délen pedig, Balatonbogláron érdemes Konyári János az „Év bora” címmel kitüntetett borait megkóstolni. Aki ismeretlen kincseket, apró, kiváló pincészeteket szeretne felfedezni, vegye az irányt a Balaton-felvidék felé, ahol egyes útszakaszok Magyarország legszebb tájai közé tartoznak.

Balaton: számok és tények

Hossza: 77 km
Szélessége: 1,3 km és 14 km között változó
Átlagos vízmélység: 3 m
Vízhőmérséklet nyáron: 19-23 °C (tartós kánikulában 26-30 °C)
Vízminőség: kiváló
Legnaposabb hónap: június
Legszárazabb hónap: augusztus, szeptember
Nagyobb városok: Balatonfüred, Keszthely, Siófok
Látogatottság: évente 1 millió turista

Éves jelentés 2012 - Audi Hungaria Motor Kft. Audi Hungaria Motor Kft.