Innováció és Szenvedély
Bezárás

A Járműfejlesztésen öt-tíz évvel előre tekintenek a jövőbe.

Korunk előtt járnak

Dinamikusan fejlődik az
Audi Hungaria járműfejlesztési részlege

Egy éve kezdte meg munkáját a járműfejlesztés a győri Audi Hungariánál. Ez egy további mérföldkő elérését jelenti a vállalat történetében. Megadatott számomra a lehetőség, hogy bepillantást nyerjek ide, a „technika világába”.

Ha Verne Gyula napjainkban élne, minden bizonnyal kíváncsian lépne be egy autógyártó vállalat járműfejlesztési világába, hogy betekinthessen azokba a lehetőségekbe, amelyeket a mai és a jövő technikája kínál. Ez az a hely ugyanis, ahol a jövő innovatív megoldásait találják ki a mérnökök akár öt-tíz évvel a sorozatgyártás megkezdése előtt. Így a járműfejlesztők munkájának eredményei majd csak jó pár év elteltével jelennek meg a sorozatgyártásban.

Az Audi modellek koncepció- és sorozatgyártást megelőző fejlesztése elsősorban az AUDI AG ingolstadti és neckarsulmi fejlesztési központjaiban zajlik. Az Audi Hungaria egy éve alapított járműfejlesztésénél dolgozó mérnökök „helyben”, a magyarországi járműgyártáshoz közel támogatják ezt a fejlesztő munkát. Ez a megoldás kiváló együttműködési lehetőségeket kínál, ötvözve a gyárba telepített decentralizált fejlesztési tevékenység valamint az Audi németországi fejlesztési központja által biztosított irányítás előnyeit.

Jelenleg 35 mérnök dolgozik a győri gyárban az ide telepített termékek és folyamatok fejlesztésén. A munkafeladataik közé tartozik többek között a laikusok számára titokzatosnak tűnő, számítógéppel támogatott térbeli szimuláció, valamint a járműelemek és kész járművek legkülönbözőbb vizsgálatai.

A fejlesztőmérnökök, akik közvetlenül a győri gyárban dolgoznak, gyorsan és precízen tudják továbbítani a szükséges információkat ingolstadti és neckarsulmi kollégáiknak. Ez a gyártáshoz közeli fejlesztés egyik lényeges előnye. A gyártás és a fejlesztés között szoros és hatékony a kapcsolat. Ennek köszönhetően tovább lehet javítani a közös munkán alapuló folyamatokat.

„Ütemesen folyik a járműfejlesztési terület kialakítása. Az itt szerzett ismereteket közvetlenül hasznosítjuk a termékfejlesztés folyamatában” – tudtam meg látogatásom alkalmával Dr. Martin Schustertől, az Audi Hungaria járműfejlesztésének vezetőjétől.

„2014-ig kétszeresére szeretnénk növelni a járműfejlesztésen dolgozó szakemberek számát a jelenlegi 35-ről” – osztotta meg terveit Dr. Schuster a látogatásom végén.

Ehhez kapcsolódóan sorolt fel Dr. Schuster néhány érdekes, Győrben zajló fejlesztő tevékenységet. Ilyen például az úgynevezett átfogó numerikus járműszimuláció, amely több területet érint, mint például az akusztikát vagy a szilárdság és a motortéren keresztüli légáramlás vizsgálatát. A szilárdságelemzés keretében a mérnökök egyaránt vizsgálják az egyes alkatrészek terhelhetőségét, élettartamát, és az így szerzett ismeretek alapján optimalizálják azokat. A motortérben és a jármű alatt kialakuló légáramlási viszonyok vizsgálatával többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy hol

alakulhatnak ki esetlegesen az úgynevezett „forró gócpontok”.
Ezzel biztosítani tudják az egyes alkatrészek megengedett hőmérsékleti tartományainak betartását, valamint optimális működésének feltételeit.
Apropó motor: az Audi Hungaria jármű- és motorfejlesztői szorosan együttműködnek a győri gyárban. A minőségbiztosítással és a termeléssel közösen gondoskodnak a termékek optimális tulajdonságairól, emellett pedig kihasználják a két terület közötti átfogó együttműködés kínálta előnyöket.

Vissza

„2014-ig kétszeresére szeretnénk növelni a járműfejlesztésen dolgozó szakemberek számát a jelenlegi 35-ről” – osztotta meg terveit Dr. Schuster a látogatásom végén.

A hazaúton arra a sok emberre gondoltam, akik nap mint nap beülnek Audijuk kényelmes ülésébe, beindítják a motort és vezetési élményben és komfortban gazdagon vezetik autójukat kitűzött céljuk felé.
E rövid beszámoló olvasása után talán kicsit szemléletesebbé válik számukra, hogy mennyi tudás, gondosság, újítás és fejlesztőmunka rejlik egy-egy Audi modellben és a „A haladás technikája” mottó mögött.

Éves jelentés 2012 - Audi Hungaria Motor Kft. Audi Hungaria Motor Kft.