Innováció és Szenvedély
Bezárás

Precíziós munka

A szakma élvonalában az
Audi Hungaria szerszámgyára

85 ezer jármű közel 325 ezer karosszériaeleme készült tavaly a győri AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Business Unit Szerszámgyárában, mindenek előtt a prémium szegmens csúcsmodelljeihez. A kiemelkedő teljesítmény eléréséhez a kiváló tervezés, a komoly precizitás és az összehangolt csapatmunka jelentette a feltételeket. A 2012-es év mérföldkőnek bizonyult a szegmens számára, mely új gyártóberendezésekkel és szakemberekkel bővült.

18 exkluzív modell összesen 85 ezer darabja hordja magán a győri szakemberek keze nyomát.

Exkluzív szériák, egyedi design

„Precizitás szenvedéllyel, szeretettel a részletek iránt” – fogalmazza meg frappánsan egy mondatban a szerszámgyár munkatársainak alapelvét Andreas Kieber, a Szerszámgyár vezetője.
A kijelentés még nagyobb jelentőséget kap, amikor kiderül, hogy olyan járművek egyedi karosszériaelemei készülnek itt, mint a Porsche, Lamborghini, vagy az Audi R8 és az RS modellek. Tizennyolc exkluzív modell összesen 85 ezer darabja hordja magán a győri szakemberek keze nyomát. A 2012-ben gyártott közel 325 ezer karosszériaelem hatalmas teljesítmény, főleg, ha számításba vesszük, hogy itt minden termék kis darabszámmal, kis sorozatban készül.

Ajtók, motorháztetők, csomagtartó-fedelek, oldalfalak, sárvédők – megszámolni is nehéz lenne, hányféle elemet tartalmaz a termékportfólió, amelynek csak egy részét jelentik a karosszériaelemek, mivel a szerszámgyár fő tevékenysége – nevéből is adódóan – szerszámok és termelő berendezések gyártása, amelyek a karosszériaelemek előállításához elengedhetetlenek.
De vajon mi a különbség a kis és a nagy szériában gyártott karosszériaelemek között? A minőség azonos, az Audi ebből nem enged, minden szériára ugyanolyan magas követelmények vonatkoznak. A különbség leginkább a design-ban rejlik: az exkluzív modellek karosszériája ugyanis egyedibb, összetettebb és kisebb darabszámokkal készül. ezért kell kis szériában gyártani őket. Ebből következik a speciális gyártási eljárások és folyamatok alkalmazása.

Szenvedély a részletekben

Körbesétálunk a közel 500 munkatársat foglalkoztató szerszámgyárban. A vezető elsőként a „minőség szobáját” mutatja meg. Itt értjük meg igazán, mit jelent a szerszámgyár munkatársai számára a precizitás, a szenvedély a részletek iránt. Ez az a hely, ahol a mérnökök és a szakemberek folyamatosan fejlesztik a termékeket és a gyártási módszereket. Az asztalokon mintadarabok sorakoznak, alumíniumból, acélból és nemesacélból. Minden darabot következetesen elláttak optimálásra vonatkozó jelöléssel egészen 0,1 mm-es pontosságig vagy felületoptimálással kapcsolatos feliratozással. Folyamatosan aktualizált standard dokumentumok mutatják a termékek fejlesztési- és minőségi állapotát és alapot szolgáltatnak egy közös minőségszemlélethez.
A következő években ezen mintadarabok egy prémiumkategóriás jármű részét fogják képezni.

Új beruházások

2012 jelentős beruházása volt a flexicellák üzembe helyezése az kibővített csarnokrészben. Nevükhöz méltóan a flexicellák csupán a készülékek cseréjével különböző modellek karosszériaelemeinek gyártását teszik lehetővé ugyanazon gyártósoron. A munkadarabokat robotok szállítják az egyik állomástól a másikig.

A flexicellák beállításával nemcsak a költségeket csökkentették jelentősen, hanem kisebb helyszükséglettel lehetett kialakítani őket egy szériaberendezéssel szemben. A rendszert a jövőben tovább bővítik, az új flexicellák mellett három új présgép is munkába áll a közeljövőben, amelyek 1600 és 2500 tonna közötti nyomással dolgoznak.

Nemcsak az eszközpark bővül, hanem a szakembergárda is, valamint tovább erősítik a munkatársak képzésével kapcsolatos törekvéseket. A munkatársak szakmai továbbképzése elsőrangú jelentőségű téma, mivel csak képzett munkatársi háttérrel lehet megbirkózni jövendőbeli kihívásokkal.

Vissza

2012 stratégiai jelentőségű beruházása volt a flexicellák üzembe helyezése a termelésben.

Csapatmunka, világszínvonalon

A létszámbővítés biztosan megtérül, hiszen a magyar munkatársak folyamatosan képzik magukat, elkötelezettek és megbízhatók. Kérdésünkre Andreas Kieber kifejti, büszke magyar munkatársaira, akik mindig nyitottak az újdonságokra, miközben készek valami újat tanulni, folyton fejlesztik magukat és elkötelezettek a vállalat értékei iránt.

Természetesen Győrben nemcsak a helyi elvárásoknak kell megfelelni: minden nap két ország 4 telephelye értékeli a magyar szakemberek munkáját, mivel az itt gyártott exkluzív szériák karosszériaelemeit Ingolstadtban, Neckarsulmban, Hannoverben és az olaszországi Sant’Agata Bolognese-ben építik be az aktuális modellbe.

Éves jelentés 2012 - Audi Hungaria Motor Kft. Audi Hungaria Motor Kft.