Innováció és Szenvedély
Bezárás              

Újjászületés

- ahol az innováció

a hagyomány

A magyar népviselet nemcsak a gazdag népi kultúra hordozója, egyben a precizitás és az ötletesség élő lenyomata is. A hagyomány egyszerre ihletforrás és kihívás a fiatal magyar divattervezők számára, akik modern szemlélettel értelmezik újra őseik öltözékeit. A sikert sikerre halmozó magyar designerek népi ihletésű kollekcióit ezúttal a Győri Balett díjnyertes táncosai öltötték magukra.

Az építészet és a divat között rendkívül szoros a kapcsolat, ezért volt jelentős ihletforrás számomra a népi építészet.

Tervező:
Farkas Anett
A 2012-es Gombold újra! versenyen Farkas Anett, a győri Széchenyi István Egyetemen építészhallgatója vitte el a pálmát. A fiatal tehetség divattervezést korábban nem tanult, ennek ellenére már első munkájával országos sikert aratott. Zsindely elnevezésű kollekciójánál Anett a népi építészetből indult ki, és leginkább Makovecz Imre szimbólumai inspirálták, többek között az neves építész által is gyakran alkalmazott szárny- és az arcmotívumok. „Az építészet és a divat között rendkívül szoros a kapcsolat, ezért volt jelentős ihletforrás számomra a népi építészet egyik kiemelkedő képviselője” – árulta el Anett, aki építészként is újabb divatkollekciók megalkotását tervezi.

A magyar népviselet rendkívül sokrétű, összetett öltözködési forma, amely gazdag inspirációs forrás a tervezésnél.

Tervező:
Gyöngyösi Renáta
A fiatal tervezőre akkor figyeltek fel igazán, amikor 2011-ben első helyen végzett a Gombold újra! elnevezésű divattervező-versenyen, mely Magyarország egyik legrangosabb ilyen megméretése. A nyertes kollekció darabjain a tervező a punk és a rock stílusjegyeit ötvözi a magyar népviselettel. Renáta 2010-ben diplomázott Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen, nemrég pedig INER néven elindította saját márkáját, amelyhez nagy reményeket fűz. Bár az INER első kollekciójában már sokkal letisztultabb, finomabb formában jelennek meg a hagyományos motívumok, Renáta, továbbra is épít a népviseletben rejlő változatosságra. „A magyar népviselet rendkívül sokrétű, összetett öltözködési forma, amely gazdag inspirációs forrás a tervezésnél. Ha pedig van valamink, ami ilyen gazdag, színes és ötletes, azt érdemes a mai kornak megfelelően újragondolni, és ez által befogadhatóbbá tenni.” - vallja.
Tervező:
Hrivnák Tünde
Modernség, hagyomány és innováció – ezek a kulcselemei Hrivnák Tünde divattervezői munkásságának. A 2000-ben bejegyzett BY ME márka tulajdonosa Magyarország egyik úttörője a népi motívumok modern újraértelmezése terén. Nem csoda, hogy az ország elismert művészei, vállalkozói, diplomatái hordják hagyományos népi díszítésekkel, fazonelemekkel ellátott ruháit. A tervező célja, hogy munkái ne csak feleljenek a közízlésre, hanem aktívan formálják is azt: „Ruháimmal egyrészt a családi örökségemet közvetítem, emellett azonban fontosnak tartom a hagyományos technikák és motívumok megőrzését – végső soron ez a kultúránk, amit modern köntösben ugyan, de tovább kell vinnünk és méltón művelnünk.”

Gyurmánczi Diána
balettművész

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végzett táncművészként, 2007 óta a Győri Balett egyik meghatározó táncosa. A társulat repertoárján szereplő darabokban (a Magyar rapszódia, a Rózsaszínház (La vie en rose), a Forgószél, avagy a képzelet csodája c. darabokban, ill. a társulat legújabb táncjátékában a Zorbában) kiemelt szerepeket tánol. Diána 2008-ban Kardirex - díjban részesült, 2010 februárjában a Legígéretesebb pályakezdő táncművész díjat vehette át balett kategóriában, 2012. április 29-én pedig a Tánc világnapján az Évad legjobb női táncművésze elismerésben részesült.

Matuza Adrienn
balettművész

A Magyar Táncművészeti Főiskola balett szakán 2008-ban szerzett diplomát. Tanulmányai és tehetsége alapján már abban az évben Havas Ferenc-díjat kapott. 2008 óta tagja a Győri Balett társulatának. Azóta az együttes számos darabjában (Kakas, Queen-Balett, Rózsaszínház – La vie en rose – , Forgószél, avagy a képzelet csodája) kiemelt szerepeket táncol. 2012-ben Kardirex-díjban részesült.

Vissza

Gombold újra!
hagyomány, tehetség, innováció

A Gombold újra! Magyarország egyik legfiatalabb, mégis legrangosabb fashion versenye, melynek célja a magyar népviselet modern újraértelmezése. A 2011 óta évente kiírt versenyre közel 500 fiatal divattervező küldi be munkáit. Ezek közül a legjobbakat pazar divatshow keretében mutatják be a Magyar Szépművészeti Múzeumban.

Éves jelentés 2012 - Audi Hungaria Motor Kft. Audi Hungaria Motor Kft.